12 års fødselsdag 🎈 Kæmpe udvalg af nyheder NEDSAT 25% 💰

  • Fri fragt over 499 kr.
  • (gælder ikke udsalg)
Asta & Alfred - Håndstrikket børnetøj

Vaske- og plejevejledning

Vi elsker lækkert tøj til de mindste og vil gerne at det holder sig pænt så længe som muligt. Vi har derfor udarbejdet en vaske- og plejevejledning af dine børns tøj og sko, med råd om hvordan du selv kan hjælpe til at tøj og sko holder sig pænt i længere tid.

Vi anbefaler, at du altid følger vaskevejledningen i tøjet. Nedenfor kan du læse mere om vask og pleje af bomuld, uld og silke.

 

Hvordan vasker jeg bomuld?

Bomuld er et af de mest anvendte materialer til produktion af tøj. Det er blød, rart at have på og så holder det til vask i vaskemaskinen. Hvis du vil gøre lidt ekstra for at holde dit bomuldstøj pænt, anbefaler vi, at du vasker tøjet med vrangen ud og efter vask forsigtigt strækker tøjet i facon, da en eksempelvis en t-shirt ellers med tiden vil blive kort og bred.
Hvis du ønsker at bevare farven på dit tøj i bomuld, viskose og modal, kan vi anbefale at bruge bomuldsvask fra Classic clothing care, som aktivt hjælper til at bevare farven. Du finder Classic clothing care Cottonwash her. Ved gentagne ganges vask af mørkt tøj, kan traditionel vaskemiddel være med til at gøre tøjet mat og trist i farven. Til tøj i mørkere farver så som navy og sort, anbefaler vi at bruge Classic clothing care Forever Black, som synligt hjælper til at bevare dit mørke tøj´s farve. Hvis du skal ud at rejse, har Sonett lavet en praktisk mindre flaske med Sonett bomuldsvask, som er nem at have med i kufferten, hvis du skal skulle tøj op op ferien.
Hvis uheldet er ude og der kommer en plet på tøjet, er det en god ide at benytte en pletfjerner inden tøjet vasket, da en pletfjerner indeholder aktive enzymer, som aktivt arbejder på at fjerne pletter fra fx græs, blod eller kuglepind. Til bomuldstøj anbefaler vi at bruge en flydende pletfjerner så som Classic clothing care pletfjerner eller Sonett økologisk pletfjerner.

Hvis du ønsker børnetøj i bomuld til dit barns basisgarderobe kan vi anbefale Petit Bateau bodyer og to-delt undertøj i bomuld og basisserien fra Marmar i modal og bomuld, som indeholder alt fra bodyer, heldragter og leggings til t-shirts og to-delt undertøj.

 

Hvordan vasker jeg silke?

Silke er fantastisk blødt og er behageligt at have på, da det tillader huden at ånde og har en god isoleringsevne. Når du vasker tøj i silke er det vigtigt at benytte silkevask som ikke indeholder enzymer, da enzymerne i almindeligt vaskemiddel nedbryder silken. Det eksempelvis være Classic clothing care silkwash eller Sonett uld/silkevask.
Til sartere materialer så som silke anbefaler vi at bruge en pletfjerner på spray, som er mere skånsomt for tøjet. Vi kan anbefale Sonett økologisk pletfjerner.

Hvis du ønsker at silke skal indgå i dit barns garderobe, kan vi anbefale Minimalismas serie med 70 % silke og 30 % bomuld. Serien fra Minimalisma indeholder bodyer med og uden ærme, leggings og t-shirts. Derudover kan vi ligeledes anbefale serien fra Joha med uld og silke. Serien indeholder alt fra bodyer, leggings og heldragter til to-delt undertøj og t-shirts både med og uden blonde.

 

Hvordan vasker jeg uld?

Uld er et naturprodukt, som har en masse gode egenskaber så som at det varmer i kulden, tillader kroppen at ånde og så absorberer det fugt, hvis barnet skulle have det varmt. Dertil kommer at uld fra naturens side har et højt indhold af det naturlige fedtstof lanolin, som bevirker at uld er smuds- og vandafvisende. Det er af denne grund ikke nødvendigt at vaske uld så tit, men ofte nok at hænge fx en ulddragt udenfor i den friske luft. Dette vil friske uldtøjet op og fjerne evt. lugt.
Hvis der er kommet en plet eller når uldtøjet trænger til at blive vasket, er der et par råd der er værd at følge, da forkert vask af uld kan slide meget på tøjet og endda lave huller i ulden.

Universalt vaskemiddel til tøjvask indeholder forskellige enzymer, hvis funktion er at opløse fedt, skidt og snavs. Uld er et naturmateriale, som ikke tåler enzymer, da enzymerne ved vask ligeledes vil nedbryde uldfibrene og i værste fald ved gentagne vask lave huller i uldtøjet. Vi anbefaler derfor altid at vaske uldtøj med uldvaskemiddel, som ikke indeholder enzymer.
Uldvaskemiddel er drøjt i brug og skal doseres rigtigt, da uldtøjet vil virke “klistret” ved brug af for meget uldvaskemiddel. Med tiden lærer man hurtigt hvor meget uldvaskemiddel, der skal bruges til hhv. vask af uld i hånden eller på uldprogram i vaskemaskinen.
Lad ikke uldtøj stå i blød og hæng det op umiddelbart efter det er vasket. Uld tørrer hurtigere end fx bomuld, så hvis du er ved at løbe tør for fx body´er til den lille, kan du hurtigt skylle en uldbody op i hånden og hænge den til tørre. Børnenes uldtrøjer og ulddragter har dog ikke godt af at hænge til tørre, da det kan resulterer i at uldtøjet får en asymmetrisk facon. Vi anbefaler, at du efter vask af fx en ulddragt forsigtigt strækker ulddragten i facon og ligger den på en vandret overflade på et sugende underlag fx et håndklæde. Går du op i økologi, bæredygtighed og miljø og ønsker en uldvask uden parfume og farvestoffer kan vi anbefale uldvask fra Sonett. Du finder Sonett Neutral uldvask her og Sonett Lavendel uldvask her.

Hvis der er kommet en plet på uldtøjet, er det optimalt at skylle pletten i koldt vand inden den tørrer ind. Vi anbefaler derudover at bruge en pletfjerner inden uldtøjet vaskes i enten hånden eller på uldprogram i vaskemaskinen. Vi kan anbefale pletfjerner fra Sonett eller Classic clothing care som begge er astama- og allergivenlige.

Uld vil med tiden peele, det vil sige at der efter længere tids brug kommer små ansamlinger af uldtotter på overfladen. Typisk ses dette mest på steder hvor ulden ved brug berører hinanden fx på indersiden af ærmer. Tøj i ren uld vil med tiden nulre, og et godt råd er da at gennemgå uldens overflade med en elektronisk fnug fjerner. Disse kan købes i flere butikker til få penge og kan friske uldtøjet op, så det ser ud som det er næsten nyt.

Hvis du vil passe ekstra godt på dit uldtøj kan du med mellemrum give uldtøjet en uldkur. Uld indeholder det naturlige fedtstof lanolin, som gør ulden smuds- og vandafvisende. Ved regelmæssig brug af uldkuren bevares og genskabes uldens naturlige fedtindhold af lanolin i dit uldtøj. Du finder en Sonett økologisk uldkur her.

Hvis du er på jagt efter uld til dine børns garderobe, kan vi varmt anbefale den lækre fleeceserie fra Engel, som indeholder køredragter, babyluffer, bluser og cardigans. Joha laver ligeledes lækre køredragter, babyfutter og luffer samt trøjer i uldfleece til børn.

 

Hvis du har spørgsmål til hvordan du vasker eller plejer dit barns tøj og sko, står vi altid til rådighed og hjælper på bedste vis!