Børn og solbeskyttelse
Bliv klogere på børn og solbeskyttelse!
Findes der noget bedre end når solen skinner fra en skyfri himmel og børnene kan løbe og lege på stranden? Når vi opholder os i solen bliver huden mørkere og dejlig solbrun. Dette er en naturlig proces, hvor huden danner pigment for at beskytte sig. Det er vigtigt at sikre sig, at huden derimod ikke bliver solskoldet. Når huden er rød og brændende og begynder at skalle af, er skaden sket. Pludselig og længerevarende ophold i solen skal derfor undgås, da huden da ikke kan nå at beskytte sig mod solens farlige UV-stråler. Gennem huden optager vi fra solens stråler det livsvigtige D-vitamin men særligt børn er udsatte, når det gælder solens usynlige ultraviolette-stråler, også kaldet UV-stråler! Når de små skal opholde sig i solen, er der derfor nogle forholdsregler, man bør tage for at sikre, at deres hud ikke bliver forbrændt eller solskoldet. Du kan som forældre her huske på de tre S´er; Skygge, Solhat og Solcreme. Derudover er det en god ide at holde øje med UV-indekset på solrige dage. Solen står højest på himlen mellem kl. 12:00 og 15:00 og det er specielt i disse timer, at det er ekstra vigtigt at tænke på solcreme, solhat og skygge. Det er vigtigt også at beskytte dit barn mod solen, selv på dage hvor solen ikke skinner fra en skyfri himmel. Skyerne slipper nemlig 30-70 % af solstrålerne igennem afhængig af skylagets tykkelse. Du kan nedenfor læse mere om UV-indeks, skygge, valg af tøj til dit barn og solcreme.
Hvad betyder UV-indekset?
UV-indekset er et mål for styrken af solens ultraviolette stråling (UV). Ved udregning af UV-indekset har man taget flere parametre i betragtning så som solens højde på himlen, skydække, ozonlagets tykkelse, tid på året m.f. I Danmark kommer UV-indekset højest op på syv, mens det i lande længere sydpå ofte kan være otte og ti. Når UV-indekset er tre eller derover, er det særligt vigtigt at tænke på solbeskyttelse til dit barn. Du kan holde øje med UV-indekset og se den aktuelle dags eller feriemålets UV-indeks på www.skrunedforsolen.dk. Du kan også vælge at tilmelde dig en gratis sms-service, hvor du får tilsendt dagens UV-indeks på sms.
Undgå solens UV-stråler ved at skabe skygge for dit barn!
En god måde at beskytte barnet mod solen er ved at opholde sig i skyggen. Helt små børn under et år må aldrig opholde sig direkte i solen og skal være beskyttet i skyggen eller af UV-beskyttende tøj, hvis du er nødt til kortvarigt at have barnet med ud i solen.
Når solen står højt på himlen, er det en god ide at skabe skygge, der hvor dit barn leger. Brug fx en parasol og skab skygge over barnets sandkasse eller badebassin på terrassen, så barnet trygt kan lege og hygge sig uden, at du skal bekymre dig om solens stråler. Dog skal man være opmærksom på, at selvom man opholder sig i skyggen er man ikke fuldt beskyttet mod solens stråler. Solens UV-stråler bliver reflekteret i mange forskellige overflader så som vand, beton, sand og hvide overfalder fx sne og hvide bygninger på ferien. Du skal derfor huske at smøre dit barn med solcreme på de hudområder, hvor barnets tøj ikke dækker.
Hvor meget skal mit barn smøres ind i solcreme?
Når solen skinner, skal du altid huske at smøre dit barn med rigeligt solcreme på de hudområder, som ikke dækkes af tøj. Det er som oftest ansigt, det nederste af arme og ben, hænder samt fødder. I Danmark er en solcreme med en såkaldt ”mellem beskyttelse” tilstrækkelig for langt de fleste børn. En solcreme med ”mellembeskyttelse” dækker over solcreme med faktor 15-25. Rejser I på ferien med familien til varmere klima med stærkere sol, anbefaler Kræftens bekæmpelse, at du smører dit barn med faktor 30 og på specielt udsatte hudområder kan du benytte faktor 50. Derudover er der flere faktorer, som du skal tage med i betragtning, når du vælger, hvilken solfaktor du smører dit barn med:
– Tidspunkt på dagen og året
– UV-indekset
– Skydække
– Hudtype
– Mængden af solcreme
– Hvor ofte solcremen påsmøres
– Solcremens holdbarhed
– Refleksion fra omgivelserne fx vand og hvide flader
– Hvis du er i kontakt med vand eller sand
Når solcremen er smurt på huden, skal den trænge ind og optages af huden, før den yder beskyttelse med solen UV-stråler. Sørg derfor for at smøre dit barn ind i god tid, før I skal udenfor i solen. En god regel er at smøre barnet ind ca. 20 min før i skal ud. Mange forældre spørger, hvor meget solcreme skal jeg bruge, for at mit barn er godt beskyttet mod solen. For et barn skal der typisk bruges 20 ml. til at smøre hele barnets krop, hvilket ca. svarer til en håndfuld i barnets egen håndflade. Smører du barnet med for lidt solcreme nedsættes faktor-tallet og dermed beskyttelsen mod solen.
Når dit barn har badet ved stranden eller swimmingpoolen vaskes og tørres noget af solcremen af og du skal derfor huske at smøre dit barn ind igen på de hudområder, som ikke er dækket af UV-beskyttende badetøj eller tøj. Det samme gør sig gældende hvis barnet har svedt.
Når du vælger solcreme til dit barn, er der et par ting, der er gode at have i minde. Solcremen skal beskytte både mod solens UV-A og UV-B stråler. For børn og gravide skal du indgå indholdsstoffet 4-MBC. Dette findes ikke i solcremer solgt i Danmark, men vær specielt opmærksom hvis I køber solcreme på ferien i udlandet. Derudover vil vi anbefale at vælge en solcreme uden for mange parfumer og tilsætningsstoffer. Du kan eksempelvis kigge efter Svane-mærket eller Astma & allergi mærket, når du køber solcreme. Ønsker du solcreme som er økologisk, kan du kigge efter mærket Eco-cert, som er et internationalt mærker, som tildeles økologiske hudplejeprodukter.
Frem med solhatten og UV-badetøjet til børnene!
En effektiv måde at beskytte dit barn mod solen, er at give barnet UV-beskyttende tøj og en solhat på, når de opholder sig ude. Løstsiddende og tætvævet tøj af bomuld er behageligt for barnet at have på og giver samtidig den bedste beskyttelse mod solens UV-stråler. Et godt tip er at holde tøjet op mod lyset. Jo mindre lys der slipper igennem jo bedre beskytter tøjet huden. Almindeligt børnetøj giver en find beskyttelse mod solen og der findes et stort udvalg af fine solhatte til børn fra mærker som Wheat, Marmar, Soft Gallery og Petit Crabe. Du finder solhatte til drenge her og solhatte til piger her.
Hvis I skal en tur på stranden eller sydpå og skal lege ved swimmingpoolen ved hotellet, er det oplagt at vælge UV-badetøj til dine børn. UV-badetøj er med faktor 50+ og beskytter dermed dine børns hud effektivt mod solen. Mange børn er ikke stor fan af at blive smurt ind i solcreme og ved brug af UV-badetøj kan I slippe med at smøre barnet med solcreme på de områder af huden, som UV-badetøjet ikke dækker. Der er et hav af muligheder, når du skal vælge UV-badetøj til dit barn fra mærker som Marmar, Soft Gallery, Mini Rodini og Petit Crabe, som alle laver både badedragter, badebukser, badebluser og solhatte til børn i flotte designs og farver. Petit Crabe er en dansk virksomhed, som har specialiseret sig i at designe og producere UV-badetøj til børn, som beskytter med en faktor 50+. Se et stort udvalg af UV-badetøj til børn her.
Hvad gør jeg, hvis mit barn er blevet solskoldet?
Hvis dit barn leger på stranden eller ved swimmingpoolen på ferien, skal du være opmærksom på at både vind og vand kan forlænge den tid, man opholder sig i solen uden at føle ubehag. Det betyder, at hvis I bader og der er en let vind, kan barnet lettere blive solsoldet.
Når huden er solskoldet er man sjældent i tvivl. Huden syner rød, er ofte øm og senere vil huden skalle af. En solskoldning er en forbrænding af huden resulteret af for lang tids ophold i solen. En god og let måde at dulme en solskoldning, er ved at køle hudområdet i en halv til en hel time med lunkent vand ca. 25 grader. Dette kan du gøre med et vådt omslag eller på større hudområder ved at bruse dit barn. Vær dog opmærksom på at barnet ikke bliver afkølet. Du kan ligeledes lindre solskoldninger med forskellige lindrende geler, som du kan køb i håndkøb på apoteket. Vi kan anbefale Olivy Baby care, som indeholder olivenolie og en mild kalkopløsning. Olivenolien hjælper til at opretholde hudens fugtbalance efter den er blevet udtørret af solen mens kalken regenererer den røde og irriterede hud. Du finder Olivy Baby care her. Hvis dit barns hud bliver voldsomt rød, der er stærke smerter og blærer på huden eller hvis barnet har kvalme eller kaster op, skal du altid kontakte en læge. Efter en skoldning skal barnet holdes væk fra solen indtil rødme, ømhed og afskallet hud er aftaget og huden er helet op.
Nogle børn er ekstra følsomme overfor solens stråler og kan få udslet med røde knopper, dette kaldes soleksem. Så snart du opdager at dit barn har fået soleksem på kroppen, skal du straks beskytte huden ved at dække det udsatte hudområde helt til af UV-beskyttende tøj.
Køb solcreme, solhatte og UV-beskyttende badetøj hos Asta & Alfred!
Hos Asta & Alfred forhandler vi et stort udvalg af solhatte til børn og UV-beskyttende badetøj til børn. I vores sortiment finder du UV-badetøj til piger så som fine badedragter og bikinier og UV-badetøj til drenge så som badebukser og badeheldragter.